Houbová omáčka s celozrnnou rýží a seitanem

Houby Shitake lze upravovat jakýmkoli způsobem, nejlépe se hodí do polévek či omáček. Shitake lze koupit sušenou v obchodech se zdravou výživou nebo čerstvou ve větších marketech.
Houby Shitake lze upravovat jakýmkoli způsobem, nejlépe se hodí do polévek či omáček. Shitake lze koupit sušenou v obchodech se zdravou výživou nebo čerstvou ve větších marketech.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
2 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    houby 100g sušené
    shitake 20g sušené
    cibule 3ks
    petržel 2ks
    smetana 200ml
    Seitan 1balíček
    máslo přepuštěné
Pokyny
  1. Houby i celozrnnou rýži si předem namočíme.
  2. Rýži si dáme vařit stranou v dostatečném množství vody (alespoň 3 díly vody na jeden díl rýže).
  3. Cibuli nasekáme na půlměsíčky a osmahneme na lžíci přepuštěného másla. Po chvilce přidáme na kolečka nakrájenou petržel a po dalších cca třech minutách 2/3 namočených hub i s vodou, ve které byly namočené. 1/3 hub si necháme stranou.
  4. Cibuli, petržel i houby velmi jemně podlijeme a zlehka osolíme. Přikryjeme pokličkou a dusíme 15-20 minut do změknutí petržele.
  5. Poté přidáme rostlinnou smetanu (rýžovou nebo ovesnou) a vše rozmixujeme na krém. Krém dochutíme octem nebo sójovou omáčkou tamari. Kdo má rád omáčky sladší, může použít rýžový sirup.
  6. Do krému pak přidáme zbytek namočených hub a dusíme přibližně dalších 10 minut. Na závěr nakrájíme seitan a přidáme do omáčky (není potřeba jej tepelně upravovat). Houbovou omáčku podáváme s kopečky rýže a salátkem z červené řepy a s petrželkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*