Dezert Pavlova


[Total: 1    Average: 5/5]
Křupavá krusta a uvnitř měkká pěna. Nejdřív křupne a pak se na jazyku rozplyne. Pomalu ani nevíte, že mlsáte. Tak to je Pavlova. Úžasný dezert ze šlehaných bílků s krémem a čerstvým ovocem vznikl pro slavnou ruskou primabalerínu Annu Pavlovu na počátku 20. století. Pokud jednou ochutnáte tento lehký a vzdušný dezert, nebudete chtít s mlsáním přestat.
Křupavá krusta a uvnitř měkká pěna. Nejdřív křupne a pak se na jazyku rozplyne. Pomalu ani nevíte, že mlsáte. Tak to je Pavlova. Úžasný dezert ze šlehaných bílků s krémem a čerstvým ovocem vznikl pro slavnou ruskou primabalerínu Annu Pavlovu na počátku 20. století. Pokud jednou ochutnáte tento lehký a vzdušný dezert, nebudete chtít s mlsáním přestat.
Porce
1 velká Pavlova průměr 15 cm
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
60 minut
Suroviny
    bílky 4ks
    ocet 2lžíce
    škrob 2lžíce kukuřičný
    vanilkový extrakt 1/2lžičky
Krém
    Mascarpone 200g
    šlehačka 100ml
    moučkový cukr 2lžíce
    ovoce na ozdobení
Pokyny
  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
  2. Bílky vyšleháme do pěny a postupně přidáváme po lžičkách cukr.
  3. Až bude sníh tužší, přidáme škrob, ocet a vanilkový extrakt.
  4. Šleháme na vyšší otáčky, dokud se nevytvoří hustý leklý sníh bez bublin, který bude při vytažení šlehačů tvořit špičky.
  5. Lžičkou nanášíme na plech a vytváříme kopeček. Pomocí polévkové lžíce pak vytvoříme důlek, aby v něm lépe držel krém.
  6. Dáme péct, spíše sušit. Jakmile vložíme Pavlovu do trouby, snížíme teplotu na 120 °C a 60 minut sušíme.
  7. Potom troubu vypneme a pootevřeme – dvířka přidržíme pootevřená pomocí vařečky a základ Pavlovy necháme v troubě zcela vychladnout.
  8. Krém si připravíme vyšleháním mascarpone s moučkovým cukrem.
  9. Pomalu přiléváme šlehačku, aby vznikl nadýchaný a lehký krém.
  10. Jakmile je Pavlova studená, naneseme krém a ozdobíme borůvkami a jahodami.
  11. Nakonec můžeme ještě poprášit moučkovým cukrem.

Recept připravila blogerka moncafeblog.blogspot.cz

Tisknout
Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*