Poznejte španělskou kuchyni a uvařte si doma paellu nebo tortilu española!

¡Hola! V dnešním článku nahlédneme do prosluněné španělské kuchyně. Čím je typická a na jaké pokrmy nadají Španělé dopustit? Vše jsme pro vás zjistili a také jsme našli dva výborné recepty. Více v článku!

Poznejte španělskou kuchyni

Čím je španělská kuchyně typická?

Olivový olej nad zlato – přesně tak by se mohla jmenovat některá ze španělských pohádek. Španělé olivový olej milují a rozhodně s ním za žádných okolností nešetří. Patří dokonce mezi jeho největší producenty.
A co dále skrývají španělské hospodyňky ve svých kuchyních? Česnek, rajčata, papriky, cibuli, šafrán, římský kmín, ovoce i mořské plody.

Ve Španělsku je hlavním jídlem oběd, který se nejčastěji podává od 13:00 do 16:00, druhým nejdůležitějším jídlem je večeře, která na stolech ve španělských domácnostech obvykle nepřistane před 21:00 hodinou.

Nejznámější španělské pokrmy

Jamón serrano

Řadíte se mezi milovníky masa? Pokud ano, tak ve Španělsku určitě ochutnejte jamón serrano. Jedná se o španělskou verzi parmské šunky a opravdu si na této kýtě pochutnáte. Některé kusy se dokonce suší až 2 roky.

Gazpacho

Pokud si někdy ve Španělsku objednáte gazpacho a číšník vám přinese studenou polévku, nebojte, nezapomněli vám ji ohřát. Gazpacho se servíruje studená a patří mezi typická jídla španělské kuchyně. Tato polévka se obvykle se skládá z rajčat, papriky, česneku, strouhanky a samozřejmě olivového oleje. Je velmi hustá a výborně zasytí.

Tapas

Znáte tapas? Jsou to malé jednohubky, které se ve Španělsku podávají během celého dne. Kdysi dávno se v restauracích a barech povaly zdarma jako předkrmy, nebo ke sklence vína, ale ty doby jsou už dávno pryč a my si za tapas musíme zaplatit.

Název tohoto pokrmu vznikl ze slova víko, to se ve španělštině řekne “tapa” a proč to pojmenování? Odpověď najdeme v Andalusii, kde kdysi výčepní pokládali na skleničku s pivem kousek chleba. Proč? Aby se k němu nedostaly mouchy. Časem přišli majitelé barů na to, že když hosté k drinkům něco přikusují, roste chuť k pití a tak vznikly tapas.
Dnes mají podobu například sušeného masa, ančoviček, oliv nebo mořských plodů.

Paella

Kdo neochutná paellu, jako by ve Španělsku ani nebyl – je to povinnost! Paella se pyšní titulem nejslavnější španělské jídlo. Existuje neskutečné množství variant, ale základ je stále stejný – rýže v pánvi se dvěma držadly (podle této pánve získal pokrm své jméno).
Další suroviny už záleží na výběru kuchaře. Někdo si zvolí mořské plody, někdo kuřecí maso a vegetariáni si vystačí se zeleninou.
Vše lze samozřejmě kombinovat dle libosti.

Paella s mořskými plody

Paella s mořskými plody

Kdo neochutná paellu, jako by ve Španělsku ani nebyl - je to povinnost! Paella se pyšní titulem nejslavnější španělské jídlo. Existuje...

Recept - suroviny a postup

Tortila española

Tortila española

Víte, jak se jmenuje španělské národní jídlo? Tortila española - omeleta ze syrových brambor, vajec a cibule. Servíruje se studená, stejně...

Recept - suroviny a postup

Třídicí okénko

Co se vzniklým biologicky rozložitelným odpadem, kterého nám při vaření vzniká spousta?  Pro třídění bioodpadu existují sběrné nádoby.
Na první pohled se podobají klasickým popelnicím. Rozdíl je uvnitř, kde mají speciální povrchovou úpravu pro tento specifický druh odpadu.
A jaké je poznávací znamení? Hnědá barva popelnic.

Patří sem například plevel, staré ovoce i zelenina a pokojové rostliny. Až si při úklidu kuchyně budete lámat hlavu, kam s těmi skořápkami od vajec, odpověď už budete znát – do hnědého kontejneru. Více v článku Bioodpad – kam s ním? Třiďte a kompostujte!”.

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Mezinárodní kuchyně". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*