Poznejte rumunskou kuchyni a pochutnejte si na grilovaném Mititei

Spojením toho nejlepšího z balkánské kuchyně vznikla rumunská gastronomie. Ta ve svých receptech hojně využívá vepřové a skopové maso, ryby, sezónní zeleninu a sýry. A jako na každé pořádné hostině, i tady vám do sklenic nalijí to nejlepší z místních vinic. Vítejte v Rumunsku. Bude vám tu chutnat!

Poznejte rumunskou kuchyni

Původ rumunské kuchyně

Rumunská kuchyně je směsicí gastronomie okolních států. Je silně ovlivněna Tureckem, Řeckem, Maďarskem, Bulharskem a jihoslovanskými státy.

Od Turků převzala rumunská kuchyně velmi sladké dezerty podobné baklavě, od Řeků musaku a Bulharsko přineslo do Rumunska zase více zeleninových receptů.

Rumunská gastronomie

Rumunská kuchyně využívá ve svých receptech nejvíce vepřové a jehněčí maso, ryby, sezónní zeleninu a sýry. Pochutnat si tu můžete i na pečeném beraním mozečku nebo varlatech. Nezavrhujte tyto netradiční pochoutky hned na začátku. Dejte jim šanci – uvidíte, že vás mile překvapí.

Rumunské sýry

Rumuni jsou mistři ve výrobě sýrů. Jestli budete někdy procházet rumunskými horami, určitě se zastavte v jedné z místních vesnic a nakupte jich tu pořádné množství.

Výběr je široký, od kravích, kozích, přes ovčí až po buvolí.
Nebojte se ale ani nákupu sýrů v supermarketu. Jejich kvalita je tu mnohem vyšší než u nás.

Rumunská vína a pálenky

K sýrům se skvěle hodí domácí víno a toho Rumunsko nabízí nespočet. Mezi nejlepší značky se řadí vína z vinařství Murfatlar, Jidvei, Cotnari či Stafanești a hlava nás z nich opravdu bolet nebude. Možná budete překvapeni, ale co se kvality vín týče, Rumunsko se řadí mezi evropskou vinařskou špičku.

Dáváte raději přednost něčemu ostřejšímu? Ochutnejte výborné rumunské pálenky. Vyzkoušejte třeba Ţuicu, obdobu naší slivovice nebo Palincu s podílem alkoholu 50-60 %.

Pokud si z cest po Rumunsku přivezete víno nebo pálenku, nezapomeňte po vypití skleněnou láhev vyhodit do tříděného odpadu. Víte, že sklenici můžete do kontejneru na sklo  vytřídit i s etiketou a kovovým uzávěrem? Více v článku “Třídění skla - proč nemusí být vymyté?
Grilované Mititei

Grilované Mititei

Zaujala vás rumunská kuchyně a chcete si některou z místních pochoutek uvařit doma? Naučíme vás, jak připravit výborné grilované Mititei...

Recept - suroviny a postup
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Mezinárodní kuchyně". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*