Pět druhů cukroví za dvě hodiny

Máte před Vánocemi nabitý program, a přesto chcete mít na štědrovečerní tabuli výběr cukroví? Připravili jsme pro vás plán, jak během dvou hodin upéct pět druhů vánočních pochoutek: kmínové tyčinky se sýrem, čokohrudky, kokosové kuličky, tradiční pracny a vanilkové rohlíčky.

Plán k vytištění si stáhněte zde.

18099_infografika_seznam_cukrovi_2014_02

 Vláčné vanilkové jablečné rohlíčky

  • 400 g hladké mouky
  • 3 lžíce kypřícího prášku nebo sody
  • 300 g másla
  • velká lžíce skořice
  • velké nastrouhané jablko (asi 250 g)
  • vanilkový cukr

Smíchejte sypké ingredience, přidejte jablka a měkké máslo. Vzniklé těsto nechte odpočinout půl hodiny, pak vytvarujte rohlíčky. Pečte čtvrt hodiny v troubě vyhřáté na 170 stupňů a obalte ve vanilkovém cukru.

Pikantní slané tyčinky se sýrem

  • 20 dkg hrubé mouky
  • 80 g másla
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce mléka
  • 15 g droždí
  • kmín
  • lžička soli
  • na posypání nastrouhaný sýr (200 g)
  • vejce na potření

Připravte kvásek z vlažného mléka, cukru a droždí. Nechte vzejít a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Vypracujte těsto, rozválejte a rozřezejte na dlouhé plátky, které nakrájejte na tyčinky, potřete rozšlehaným vejcem a posypte sýrem. Pečte na 180 stupňů asi 5 minut, nebo dozlatova.

Super rychlé kokosové kuličky

  • 1 plechovka Salka
  • 150 g strouhaného kokosu

Salko smíchejte se strouhaným kokosem a umíchejte tužší hmotu. Na pečící plech vytvářejte pomocí lžíce male hrudky a vychlaďte v lednici.

Čokohrudky

  • 200 g mléčné čokolády
  • čajová lžíce kokosového nebo mandlového oleje
  • 50 g neslazených burisonů

Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s olejem, smíchejte s burisony a vytvářejte malé hrudky, které nechte vychladit v lednici. Můžete obalit v kokosu, namletých mandlích nebo oříškách.

Tradiční pracny

  • půl kila hladké mouky,
  • 350 g moučkového cukru
  • 250 g mletých ořechů
  • 7 lžic kakaa
  • 450 g Hery
  • 3 žloutky
  • skořice, citronová kůra, hřebíček

Všechny přísady pořádně propracujte. Těsto dejte vychladit do lednice, na hodinu. Naplňte formičky a pečte na 150 °C čtvrt hodiny nebo dokud nejsou křehké.

 

 

 

 

 

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Vánoční speciál plný rad a tipů". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*