Nakupujeme zeleninu a ovoce jako profíci

Ať již míříte do supermarketu nebo na trhy, bude se vám hodit návod, podle čeho vybírat zeleninu, od avokáda až po žlutou tykvi.

zelenina2_108554639 (1)

Lepší jednotlivé kusy než celé balení

Máte pocit, že když koupíte zabalené brambory v sáčku, vyjde vás to levněji, než když si vyberete jen pár? Cena balené zeleniny a ovoce je často vyšší. Navíc nemáte možnosti vidět, zda jsou všechny kousky v pořádku. Často se tak může stát, že velkou část nakonec vyhodíte, protože jsou brambory nahnilé.

Řešení: Vyberte si tolik kusů, kolik potřebujete, a každý pozorně prohlédněte.

Sezónní a lokální

Jednoduše řečeno: Nejlepší zelenina je ta, která vyrostla za rohem nebo nejlépe na naší zahrádce. Přestože v supermarketu koupíte jahody i v zimě, jejich vůně a chuť pokulhává za těmi, které si koupíte v létě.

Barva – dobrá i špatná

Na talíři bychom měli mít co nejpestřejší zeleninu, protože pokrývá nejvíce potřeb, od minerálů po enzymy. Pokud ale vidíte ovoce, které vypadá jako namalované, zpozorněte. Výrazný lesk ovoce, zejména jablek, hrušek nebo rajčat, může mít na svědomí vosk. Ten má také zabránit odpařování vody, a tím prodloužit trvanlivost.

Menší je lepší

Vyhýbejte se také příliš velkým kusům, zejména u zeleniny. Velikost může být výsledkem velkého množství hnojiv nebo dalších látek, které dají zelenině nepřirozeně vyrůst. Menší kusy kořenové zeleniny, třeba řepa nebo celer, jsou mladší a mají méně dutin.

Čím „škareději“ ovoce vypadá, tím lépe chutná. U zeleniny se nebojte zdeformovaných tvarů, které naopak znamenají, že vyrůstala přirozeně.

Čich a hmat

Nebojte se k rajčatům přičichnout! Pokud voní, jsou zralá a budou i dobře chutnat. To platí i pro jahody, meruňky nebo další ovoce. Pokud chcete zjistit, jestli je meloun kvalitní, poklepte na něj. Dutý zvuk znamená, že je zralý. Pokud jej stlačíte, tak by měl vrzat – to je také znamení zralosti. Avokádo by mělo být měkké, se zelenou slupkou bez skvrn.

Zkontrolujte stopku

Avokádo, meloun nebo meruňky mají jedno společné – podle stopky poznáte jejich zralost. Pokud je suchá a odpadává, ovoce je zralé. U avokáda tuto šťopičku odloupněte. Pokud to jde snadno a pod tím odhalíte zelenou dužinu, je avokádo zralé.

Nebojte se mražené zeleniny

Myslíte si, že je mražená zelenina méně kvalitní a neobsahuje tolik vitamínů? Naopak, mražení je vedle sušení jedním z nejšetrnějších způsobů konzervace. Plody se navíc zamrazí hned po sklizni a uchovají si velkou část živin. Navíc si je můžete nakoupit do zásoby a mít tak kvalitní zeleninu i mimo sezónu.

Bio, nebio?

melounyrůzné_140884603Máte strach z pesticidů a proto kupujete jen bio zeleninu a ovoce? Americká skupina Environmental Working Group vytvořila seznam zeleniny a ovoce, které i při běžném pěstování mají nejméně pesticidů. Jde o takzvanou čistou patnáctku a nemusíte se je bát nakupovat v běžné kvalitě.

Jde o: cibuli, kukuřici, ananas, avokádo, chřest, hrášek, manga, lilek, žlutý meloun cantaloupe, kiwi, zelí, sladké brambory, grapefruit a houby.

V bio kvalitě ale raději kupujte tzv. Špinavý tucet: jablka, celer, jahody, broskve, špenát, hroznové víno, nektarinky, paprika, brambory, borůvky, hlávkový salát a kadeřávek.

Podívejte se do Encyklopedie potravin, jak nakupovat zeleninu, exotickou zeleninu, ovoce nebo exotické ovoce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*