Mouka

Mouka vzniká rozmělněním vnitřní části obilného zrna. Veškeré obiloviny patří odpradávna k základním složkám lidské stravy. Naši předci mleli různé druhy zrní na mouku. Z té pak pekli nejčastěji placky, ale takéchléb a jiné druhy pečiva. V současné době je nejběžněji používaná mouka bílá, v minulosti využívali zrno celé a mouky celozrnné.

Mouka vzniká rozmělněním vnitřní části obilného zrna. Veškeré obiloviny patří odpradávna k základním složkám lidské stravy. Naši předci mleli různé druhy zrní na mouku. Z té pak pekli nejčastěji placky, ale takéchléb a jiné druhy pečiva. V současné době je nejběžněji používaná mouka bílá, v minulosti využívali zrno celé a mouky celozrnné.

 

 

Mouka je suchá, trvanlivá potravina. Není náchylná na výkyvy teplot, a ani nemusí být speciálně dopravována domů. Do nákupního košíku jí můžete vkládat mezi prvními potravinami a nemusíte se bát, že by se vám po cestě domů i v horkých letních dnech zkazila. Jen si dejte pozor, ať vám nenavlhne např. od mražených potravin.

Abychom mohli jíst opravdu kvalitní potraviny, nesmíme zapomínat na jejich správné uskladnění. Každý jistě dobře ví, že špatné skladování může vést ke snížení výživové hodnoty potraviny a hlavně k rychlejšímu zkažení produktu.

Více informací o třídění a recyklaci odpadů najdete na stránkách www.jaktridit.cz, pokud vás zajímá vývoj a historie obalů, navštivte výstavu „Od věku sloužím člověku,“ která je k vidění v Národním zemědělském muzeu v Praze. www.nzm.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*