Mléčné výrobky – Úvod

Průmyslově vyráběné výrobky z kravského, ovčího, kozího, oslího, kobylího, velbloudího, sójového a kokosového mléka. Vyrábí se v mlékárnách nebo na farmách. Mléko a mléčné produkty patří pro svůj optimální obsah živin k základním a nejdůležitějším potravinám člověka.

Proč jíst mléčné výrobky?
Průmyslově vyráběné výrobky z kravského, ovčího, kozího, oslího, kobylího, velbloudího, sójového a kokosového mléka. Vyrábí se v mlékárnách nebo na farmách. Mléko a mléčné produkty patří pro svůj optimální obsah živin k základním a nejdůležitějším potravinám člověka. Mléko, jako jedna z mála potravin, obsahuje absolutně vyvážený poměr živočišných bílkovin, tuků a sacharidů. Dále obsahuje vysoké množství vápníku a dalších minerálních látek, fosfor, draslík, hořčík, sodík, chlór, síru i řadu stopových prvků.

Mléčné výrobky obsahují plnohodnotné bílkoviny, minerální látky a vitaminy. Z vitaminů jsou to vitaminy rozpustné v tucích a také vitaminy skupiny B.

 

Mléko

  • Pokud přidáváte do jídla smetanu v jakékoliv konzistenci, dbejte, aby měla minimálně stejnou teplotu jako pokrm, kam jí vléváte. Máte-li čas i ji převařte, zamezíte tím její případné sražení v omáčce nebo polévce.
  • Kefír nebo jogurt přidaný do těsta zaručí jeho vláčnost.
  • Tvaroh a zakysaná smetana se snesou s každým ovocem, jedinou výjimkou je kiwi.
  • Šlehačku šlehejte vždy silně vychlazenou, vychlaďte i mísu a metlu, pokud jsou kovové.
  • Pokud přešleháte šlehačku, stane se z ní hrudkovaté máslo, přidejte jí do těsta nebo s ní zjemněte omáčky.
  • Přidáváte-li do omáčky, která obsahuje smetanu, ocet nebo citron, přidávejte je opatrně, aby se omáčka nesrazila.

Ne všichni lidé mléko snášejí. U některých obyvatel se objevuje nesnášenlivost mléka. Mléčné výrobky totiž obsahují mléčný cukr disacharid laktózu. Ta dodává tělu energii, stimuluje absorpci živin ve střevech a pomáhá ukládat vápník a železo. Její trávení probíhá v tenkém střevě, kde se ve střevní sliznici vyskytuje enzym laktáza. Ten štěpí mléčný cukr na dva monosacharidy (glukózu a galaktózu), které lidské tělo dokáže strávit. Někteří lidé mají laktózy málo nebo je málo účinná. Důsledkem je porucha trávení (průjmy) a nesnášenlivost mléka, které tělo nedokáže patřičně zpracovat.

Kravské mléko má velmi málo železa, proto dlouhodobá, výhradně mléčná strava vede k chudokrevnosti.

Druhy (typy) produktů a jejich zpracování

Syrovátka je mléčné sérum, které se získává po odstranění kaseinu z mléka. V praxi to vypadá asi tak, že se mléko úmyslně srazí a vznikne tuhá část kasein, což je v podstatě tvaroh, a tekutá část, které se občas říká mléčné sérum, což je syrovátka. V současné době je syrovátka ve velké oblibě. Na trhu jsou k dispozici syrovátkové nápoje, koncentráty, ale i kosmetické přípravky. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C a E. Z minerálních látek obsahuje hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek a další. Nejvíce je ceněna pro svůj obsah syrovátkových bílkovin. Dříve se používala jako krmivo pro hospodářská zvířata, nyní se bohatě uplatňuje v potravinářství. Oblíbené jsou nápoje pro sportovce, syrovátkové nápoje na hubnutí, potravinové doplňky. Syrovátka pomáhá při stavbě svalové hmoty, zlepšuje trávení, odvádí z těla toxické látky, snižuje cholesterol, zmírňuje akné a má řadu dalších pro tělo příznivých účinků.

Podmáslí vzniká jako vedlejší produkt při stloukání másla. Má nakyslou chuť, obsahuje pouze 0,5% tuku, velké množství mléčných bílkovin, které prospívají ke stavbě svalů a buněčných stěn. Dále obsahuje velké množství vápníku, který slouží při prevenci proti osteoporóze a lecitin, který působí příznivě na mozek a nervy. Z minerálních látek se zde nachází vápník a hořčík. Mimo potravinářství je hojně využíváno v kosmetice.

Smetana je mléčný výrobek, jedná se o nejtučnější část mléka, která se usazuje na jeho povrchu. Získává se sbíráním nebo odstřeďováním. Prodává se sladká nebo kysaná. Obsahuje nejméně 10 % tuku. Smetana, která má alespoň 30 % tuku, se nazývá smetana ke šlehání a slouží k výrobě šlehačky.

Kefír je fermentovaný mléčný nápoj; při jeho výrobě vzniká mléčné i alkoholové kvašení. Vyrábí se z kozího, kravského nebo ovčího mléka a kefírových zrn. Kefírové zrno obsahuje bakterie, kvasinky, které jsou v bílkovinách, tucích a cukrech. Kefír má mnoho účinků na organismus, posiluje imunitní systém, reguluje krevní tlak a cukr, má příznivý vliv na kardiovaskulární systém, léčí ekzémy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, obnovuje střevní mikroflóru a mnoho dalších účinků.

 

 

0 komentářů u „Mléčné výrobky

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    *