Medové recepty: Perník s povidly nebo medová kachna se zázvorem?

medy_109767311Stále chladnější dny si můžete zpestřit vynikajícími recepty z medu. Co třeba zkusit glazované kotlety, medovou kachnu se zázvorem nebo oblíbený perník s povidly?  Jaký z našich receptů se vám nejvíce zamlouvá?   Med je hustá lepkavá kapalina vytvářená včelami nebo jiným hmyzem z nektaru květů. O tom, že je med léčivý, snad nikdo nepochybuje, ne nadarmo se mu říká sladké zlato. V první řadě je potřeba zmínit, že jeho konzumace je pro tělo přirozenější než konzumace rafinovaného cukru, obsahuje totiž zejména monosacharidy (glukózu a ovocné cukry), které tělo lépe a efektivněji zpracovává. Pokud byste byli schopni nahradit běžný cukr medem, sníží zásadně ohrožení vaší osoby civilizačními chorobami.medovyplast_136828856 (1)

Pro zdraví

A to nejsou všechny tělu přínosné látky, které v medu najdete. Obsahuje také dextríny, oligosacharidy, enzymy vitamíny (A, B1,2,6,12, C D, H, K E a P), velké množství minerálních látek (jako jsou vápník, fosfor, sodík, křemík, mangan, měď, železo ajn.), a nesmíme zapomenout na mateří kašičku a aminokyseliny. Celý tento koktejl pozitivně přispívá při léčbě srdečních onemocnění, nemocí trávicího traktu, ale také dýchacího ústrojí.  Používá se také při léčbě vysokého krevního tlaku a nespavosti (jistě znáte teplé mléko s medem). Ani tímto výčtem jsem nepopsala všechny blahodárné účinky, to snad ani není možné.

Zajímavosti

  • kromě vnitřního užití se používá i zevně.  A to zejména při léčbě ran a popálenin.
  • Je důležité zmínit, že veškeré blahodárné účinky se ztrácejí při teplotě vyšší než 46 °C. Kapalný med se nekazí.
  • V případě pokud si nejste jistí, který z medů byste si měli vybrat, tak odborníci doporučují sáhnout po medovicovém, tedy konkrétně lesním.
  • Existuje spousta receptů na léčebné využití medu (například cibule s medem na kašel), ale dnes se podíváme na zub kulinářskému umění, které med využívá.
  • Med má vhodné chemické vlastnosti pro pečení

med (1)

Glazované kotlety

Glazované kotlety

Chladnější dny si můžete zpestřit vynikajícími recepty z medu. Co třeba zkusit glazované kotlety? V případě pokud si nejste jistí,...

Recept - suroviny a postup

Medová kachna se zázvorem

Medová kachna se zázvorem

Chladnější dny si můžete zpestřit vynikajícími recepty z medu. Co třeba zkusit medovou kachnu se zázvorem? V případě pokud si nejste...

Recept - suroviny a postup

Pečeně v medové krustě

Pečeně v medové krustě

Chladnější dny si můžete zpestřit vynikajícími recepty z medu. Co třeba zkusit pečeni v medové krustě? V případě pokud si nejste...

Recept - suroviny a postup

Citrónový krém s ovocem

Citrónový krém s ovocem

Chladnější dny si můžete zpestřit vynikajícími recepty z medu. Co třeba citrónový krém s ovocem? V případě pokud si nejste jistí,...

Recept - suroviny a postup

Perník s povidly

Perník s povidly

Perník se původně jmenoval peprník, podle pepře, který mu dával nezaměnitelnou peprnou chuť. Dnešní perníky si z původní receptury...

Recept - suroviny a postup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*