Medical News: Správné tuky ve stravě – Omega-3 mastné kyseliny oslabují listerii


[Total: 1    Average: 5/5]

Četné studie dokládají potenciální přínosy omega-3 mastných kyselin pro zdraví, které zahrnují snížené riziko vzniku cukrovky, obezity, astmatu a dokonce i srdečních chorob. Nyní vědci zjistili, že omega-3 mastné kyseliny mohou také pomoci oslabit bakterie Listerie monocytogenes, která je zodpovědná za život ohrožující infekční listeriózu.

Medical News: Správné tuky ve stravě - Omega-3 mastné kyseliny oslabují listerii

Nejvíce ohrožení listeriózou jsou těhotné ženy, starší dospělí a jedinci s oslabeným imunitním systémem.

L. monocytogenes je rod bakterií Listerie. Je to příčina listeriózy, potenciálně smrtelné infekce, která postihuje přibližně 1 600 lidí a každoročně zabije kolem 260 lidí ve Spojených státech.

Konzumace potravin kontaminovaných L. monocytogenes je primární příčinou infekce. Mezi vysoce rizikové potraviny patří nepasterizované mléko a mléčné výrobky, měkké sýry jako feta a Brie a předem připravené masné výrobky.

Výzkumníci nedávno oznámili výsledky v časopise Research in Microbiology. Profesorka Birgitte Kallipolitis z University of Southern Denmark v Odense a její kolegové zjistili, že omega-3 mastné kyseliny deaktivují geny odpovědné za virulenci L. monocytogenes a zanechávají bakterie citlivé na útok vlastního imunitního systému člověka.

„Je zajímavé, že přirozeně se vyskytující a skutečně zdravé mastné kyseliny mohou být použity k potlačení nebezpečných bakterií, jako je listeria,“ říká prof. Kallipolitis. „Dlouhodobá perspektiva spočívá v tom, že je možné vyvinout nové metody léčby – nejen proti listerii, ale také proti dalším nebezpečným bakteriím, které jsou v současné době rezistentní vůči antibiotikům.“

Omega-3 dokážou“vypnout“ geny způsobující infekci

Listerióza je v současné době léčena antibiotiky, ale studie ukázaly, že L. monocytogenes se stále více stává rezistentní vůči těmto lékům.
Nový výzkum naznačuje, že omega-3 mastné kyseliny mají potenciál neutralizovat L. monocytogenes, což brání jeho schopnosti rozvinout rezistenci a zpřístupnit ji k útoku imunitního systému či antibiotik.

Bylo zjištěno, že během 30 minut od podávání měly nízké koncentrace omega-3 pozitivní účinek na L. monocytogenes. To by mohlo vést k novým způsobům léčby listeriózy.
Mastná kyselina „vypne“ určité geny, které jsou zodpovědné za virulenci*  (schopnost vyvolat infekci) L. monocytogenes.

„Naše teorie se opírá o fakt, že mastné kyseliny provádí pozitivní změny v proteinu PrfA, a listerie poté nemohou efektivně infikovat organismus. Máme velký zájem zjistit, co se přesně děje,“ říká profesorka Kallipolitis.

*Virulence je individuální vlastnost patogenu (např. bakterie či viru), která vyjadřuje stupeň patogenity určitého mikrobiálního kmene ve srovnání s ostatními kmeny daného druhu. Také se dá říci, že jednotlivé kmeny jsou různě virulentní.

Povolit žít bakterii „může být lepší strategie“

Prof. Kallipolitis poznamenává, že bakterie nevytvářejí nové strategie přežití, které by je činily odolnějšími vůči útoku antibiotik či imunitního systému, pokud jejich růst není přímo ohrožen, takže skutečnost, že omega-3 přímo bakterie nehubí, by mohlo být vhodnějším prostředkem v opatřeních proti nežádoucím účinkům bakterií.

„Bakterie aktivně vyvíjejí odolnost vůči antibiotikům a máme mnoho příkladů toho, jak tento fakt vytváří nové a ještě větší problémy v jejich potírání. Mnohem lepší strategií, než se snažit je zcela z organismu vymýtit antibiotiky, a tím sekundárně uškodit celému organismu, by bylo snažit se neutralizovat jejich schopnost způsobit nemoci,“ dodává prof. Kallipolitis.

Vědci doufají, že jejich nálezy přispívají k rozvoji nových strategií v boji proti listerii a dalším bakteriím, které se stávají odolné vůči antibiotikům.

Celou studii se můžete přečíst na webu Medical News Today.

Článek připravil výživový poradce Jakub Pawlas

Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*