Maso

Maso jsou všechny čerstvé, chlazené nebo mrazené jedlé části jatečných zvířat. Jatečná zvířata jsou ta, která jsou porážena na jatkách (prasatabýci, krávyovce). Hlavní výživnou součástí masa je svalová tkáň, ale využívají se i tkáně kostní, vazivové, chrupavkové, tukové a nervové. V kulinářské úpravě se uplatňují i vnitřnosti.

Maso jsou všechny čerstvé, chlazené nebo mrazené jedlé části jatečných zvířat. Jatečná zvířata jsou ta, která jsou porážena na jatkách (prasata, býci, krávy, ovce). Hlavní výživnou součástí masa je svalová tkáň, ale využívají se i tkáně kostní, vazivové, chrupavkové, tukové a nervové. V kulinářské úpravě se uplatňují i vnitřnosti.

Maso patří mezi rizikové potraviny, protože v syrovém stavu obsahuje mikroorganismy, které se ničí až tepelnou úpravou. Tzn., že po nákupu, zejména v letních měsících, byste měli počítat s co nejkratší cestou domů. Nebo můžete použít např. termotašku, aby si potravina udržela co nejdéle vyhovující teplotu, ve které se nemnoží mikroorganismy. Neměl by být přerušen chladící řetězec masa nebo alespoň na co nejkratší dobu.  

Chlazené maso vždy ihned uložte do lednice, ve které bude správná teplota totožná s teplotou, kterou vám doporučuje výrobce. Většinou je doporučená teplota od+ 2 do 5°C.

 

 

 

Maso se nejčastěji prodává ve vakuově balených plastových obalech na miskách z polystyrenu, u mraženého se můžeme setkat s papírovými obaly z vlnité lepenky nebo plastových obalů. Masné výrobky na váhu se také balí do papírových obalů, sterilované maso si koupíte ve sklenicích a konzervované maso zase v plechových nebo hliníkových konzervách.

Více informací o třídění a recyklaci odpadů najdete na stránkách www.jaktridit.cz, pokud vás zajímá vývoj a historie obalů, navštivte výstavu „Od věku sloužím člověku,“ která je k vidění v Národním zemědělském muzeu v Praze. www.nzm.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*