Květiny – společníci našich kuchyní

Zelené a kvetoucí rostliny oživí kuchyni a zlepší její klima. Jen je třeba nejprve zjistit, které druhy se hodí právě do té vaší, a jaké místo jim bude nejvíce vyhovovat. květina, rosltina, květináčŽivé květiny dokážou domov příjemně zútulnit. Pokud si je ale chcete pořídit do kuchyně, je třeba znát několik zásad.

Pozor na horké a chladné zóny

Kuchyň je specifická tím, že se zde neustále mění klima a teploty kolísají. Chvíli je tam vlhko, třeba když z hrnců stoupá pára, pak zase teplo a sucho, když se peče v troubě. Rostliny špatně snášejí vysoké teploty v blízkosti sporáků (s výjimkou aloe), stejně tak jim nedělá dobře studený vzduch, který se hromadí v okolí chladniček a mrazáků. Naopak na okenním parapetu, v rozích místnosti nebo při zavěšení u stropu v rozumné vzdálenosti od zdrojů tepla, budou rostliny dobře prospívat. A je jedno, zda vaříte na elektřině nebo na plynu. Dříve se totiž předpokládalo, že v kuchyni, kde se vaří na plynu, květiny nepřežijí. Ale od té doby, kdy existují výkonné digestoře, nemá tenhle argument opodstatnění.

Které rostliny tedy do kuchyně vybrat a kam je umístit?

Do kuchyně bychom si měli pořizovat méně náročné, nejedovaté rostliny, které mají rády polostín a nejsou příliš velké. Nejjednodušší je začít bylinkami, které při vaření můžete rovnou čerstvé zužitkovat. Bylinkám se bude nejlépe dařit na okenním parapetu, kde není nouze o dostatek světla. Opatrně ale v případě, kdy máte okna obrácená na jih. Máta, bazalka i majoránka budou za přímé sluneční paprsky vděčné, ale třeba pažitka vyžaduje polostín. Oblíbenou a odolnou aloe pravou můžete klidně umístit i poblíž kamen, protože dobře snáší vyšší teploty.

Rostliny, které nám v kuchyni pomáhají

Vděčnou okrasnou rostlinou, která vás často potěší krásnými květy, je lopatkovec (Spathiphyllum), který bude dobře prospívat hlavně v místnostech orientovaných na východ. Je o něm známo, že dobře pohlcuje trichloretylen, škodlivou látku vyskytující se v obytných prostorách. Také gerbera nebo chryzantéma patří mezi rostliny, které nás nenápadně chrání před škodlivými látkami, jako je benzen nebo formaldehyd. Mezi vhodné společníky do našich kuchyní pak patří zelenec (Chlorophytumcomosum) nebo potos (Scindapsus aureus) – nenáročné rostliny, které si dovedou poradit s výpary z čisticích prostředků, cigaretového kouře, plastů a barev.

Jaký je váš styl?

Při výběru rostlin je třeba zvážit, v jakém stylu je interiér zařízený. V kuchyni pojaté v jednoduchém skandinávském stylu se bude dobře vyjímat i obyčejný popínavý břečťan, který dobře prospívá i v tmavších prostorách, jen je třeba umístit ho dále od ústředního topení. Máte-li rádi extravaganci a váš byt nepostrádá na barevnosti, pořiďte si některou ze zajímavých exotických rostlin. Co třeba tzv. hořící meč? Tropická rostlina Vriesea splendens pochází z Jižní Ameriky a své pojmenování získala díky nádhernému oranžovo-červenému květu. Dekorativní jsou i její dlouhé, nápadně pruhované listy. Nemá ráda chladno ani přímé sluneční paprsky, zato potřebuje dostatek světla – proto se jí bude dobře dařit poblíž okna. Máte-li ovšem kuchyň zařízenou v „babičkovském“ retro nebo provensálském stylu, zaměřte se na tradiční rostliny. Vděčnou variantou do kuchyně jsou různé druhy afrických fialek (Saintpaulia ionantha), které můžete naaranžovat na jídelní stůl nebo kuchyňský ostrůvek. Tahle skromná kytička je dostatečně odolná vůči teplotám a její květy vás budou těšit několikrát do roka. Dejte však pozor na průvan a nezapomeňte ji aspoň jednou týdně otřít listy mokrým hadříkem. Zvláště v kuchyni se totiž rostlinám rychle zanášejí póry na listech zplodinami z ovzduší a rostliny pak chřadnou.

Zvolte vhodné nádoby…

V moderních interiérech se budou rostliny nejlépe vyjímat v průhledných skleněných nádobách (např. orchideje stačí zasadit do substrátu z piniové kůry, a rázem máte originální dekoraci). V tradičních kuchyních se zase dobře uplatní všechny staré (nebo retro) nádoby, např. hliněné krajáče nebo porcelánové polévkové mísy. Z jara do nich můžete zasázet tulipány, narcisy a hyacinty, celoročně se hodí třeba pro pěstování vánočních a velikonočních kaktusů a ibišků. Oblíbenou rostlinou je i „ženich a nevěsta“ (Campanula isophylla), milá rostlina, která dostala jméno podle bílých a modrých květů ve tvaru zvonku. Nejvíce vynikne hlavně v závěsných květináčích. Jenom jí musíte dopřát dostatek světla, pravidelně seřezávat výhonky a odstraňovat uvadlé květy. Nevadí jí ani vápenitá voda, proto ji můžete zalévat rovnou z vodovodního kohoutku. Dekorativně působí i malé papričky nebo rozmarýn umístěné třeba do starých porcelánových nádob od mouky nebo cukru, které se dají sehnat v bazarech.

5 tipů

  • Do závěsných květináčů můžete použít jednoduché voděnky nebo filodendrony – liánovité rostliny pocházející ze subtropických oblastí Afriky a Asie.
  • Umístíte-li rozměrnější rostliny na podlaze do dekorativních květináčů nebo košíků, snadno s nimi opticky oddělíte kuchyňskou a jídelní část místnosti.
  • Na velké (a těžké) rostliny se vyplatí pořídit si kontejnery na kolečkách.
  • Příjemně působí, pokud zákoutí s květinami doplníte kameny – např. většími oblázky.
  • Dobrou službu vám udělají květinové stolky, které právě zažívají zasloužený come-back.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*