Královéhradecký kraj – přehlídka přírodních skvostů a jedinečné kuchyně

Zamíříte-li na severovýchod Čech, budete především žasnout nad nádhernou přírodou. Údolí Divoké Orlice, tajemná skalní města v Českém ráji, krkonošská tundra a Obří důl – to jsou jen namátkou některá z míst, která prostě musíte vidět. Cestou ovšem nezapomeňte ochutnávat zdejší tradiční jídla, která místní kuchyni proslavila daleko za hranicemi kraje. 650-x 500 Regionální recepty Královéhradecký krajKrálovéhradecký kraj představuje snad nejrozsáhlejší nabídku přírodních jevů, jaká u nás existuje. Setkáte se tu s velkými výškovými rozdíly – od nížin u řeky Cidliny (200 m n. m.), přes pahorkatiny až po horské svahy Orlických hor a Krkonoš, kde „vyrostla“ i nejvyšší hora Česka – Sněžka (1602 m n. m.). Ale nejen rozmanitost zdejší přírody odjakživa přitahuje návštěvníky z tuzemska i ze zahraničí.

Modlitbičky z perníku

Královéhradecký kraj proslul i řadou historických památek, jako je např. Karlova koruna u Chlumce nad Cidlinou, hrad Potštejn v Podorlicku nebo zámek Ratibořice v Babiččině údolí. Za návštěvu určitě stojí i některé ze zdejších menších, ale o to útulnějších lázní. Například Lázně Bělohrad i Velichovky využívají léčebných účinků místní slatiny. Z nedalekého Milotína, který leží mezi Hořovicemi, Lázněmi Bělohrad a Dvorem Králové, si pak můžete přivézt i vyhlášené místní suvenýry – miletínské modlitbičky. Perníčky, které se tu dodnes vyrábějí se značným podílem tradiční ruční práce. Jejich autorovi, cukráři a perníkáři, Josefu Erbenovi, kdysi posloužila jako předloha skutečná modlitební knížka, kterou věřící používali při bohoslužbách.

Do muzea i na safari

Po cestách, kudy koňské povozy rozvážely perníky na trhy a na poutě v okolí, se nyní můžete vydat na kole nebo na in-line bruslích a obdivovat krásy zdejšího kraje. Ani děti se tu rozhodně nudit nebudou. Vezměte je třeba do Muzea Merkur v Polici nad Metují, které vzniklo na počest slavné stavebnice, nebo na safari do zoo ve Dvoře Králové, kde mohou pozdravit žirafího samečka Olivera, který se tu před pár dny zrovna narodil! A až budete zmoženi spoustou nových dojmů a rozmýšlet, čím naplnit sobě i dětem hladová bříška, určitě ochutnejte některou z místních tradičních specialit. Na dvě z nich vám rovnou přinášíme recepty a věříme, že vám budou chutnat tak jako nám.

Vepřový řízek plněný zelím

Vepřový řízek plněný zelím

Úžasná delikatesa, která je dodnes tradičním pokrmem hlavně na Orlicku.

Recept - suroviny a postup
Koláče z Podkrkonoší

Koláče z Podkrkonoší

Moučník, který vám poskytne hned dva zážitky najednou: Až se do koláčů zakousnete, nejprve ucítíte pikantní chuť švestkových povidel a...

Recept - suroviny a postup

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Regionální recepty". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*