Klíčky – klíč ke zdraví

Pokud chcete ozvláštnit své saláty nebo pomazánky, naklíčená semena jsou skvělým řešením. Jsou plná vitamínů, minerálů a enzymů, jednoduchá na pěstování a levná. Jsou navíc výborně stravitelná, křupavá a osvěžující!

klicky-pomazanka

Pokud byste do svého jídelníčku měli zařadit jen jednu zdravou novinku, doporučujeme klíčky. Jsou totiž nabité všemi důležitými látkami, od vitamínů (zejména C a B) přes minerály (velmi důležitý hořčík, železo) až po enzymy. Zelené výhonky dodají pak chlorofyl. Klíčit můžete obiloviny, luštěniny i semena.

Co ke klíčení potřebujete?

klicky-redkvickaK dostání jsou různé speciální misky na klíčení, od keramických přes plastové až sofistikovaná zařízení, která klíčky průběžně promývají vodou. K naklíčení vám ale postačí obyčejná miska, talíř nebo cedník. Pro semínka hořčice a řeřichy, která po navlhčení lepí, použijte gázu, kterou položíte na talířek a denně pokropíte.

Klíčit můžete nechat veškerá semena, obilí i luštěniny, která doma najdete, pokud nejsou oloupaná nebo opražená. Pro začátek vyzkoušejte třeba čočku, cizrnu nebo fazole mungo. Klíčky mungo můžete koupit i naklíčené ve větších supermarketech a jsou typické pro asijskou kuchyni. Na klíčení se často používají fazolky adzuki, výborně se hodí řeřicha, která se umístila na prvním místě žebříčku nejzdravějších potravin. Naopak velké fazole nejsou ke klíčení a obecně požívání v syrovém stavu vhodné.

Pokud jste v klíčení úplný začátečník, vyzkoušejte si postup na hrsti semen čočky. Výsledný objem klíčků bude zhruba dvojnásobný. Pokud se vám klíčky budou zamlouvat, můžete je klíčit postupně, abyste měli vždy čerstvé po ruce.

Jak dlouho klíčit?

klickyPřed samotným klíčení je potřeba semena propláchnout a namočit (s výjimkou právě řeřichy a hořčice) přes noc. Pak je stačí umístit do misky a dvakrát denně propláchnout vodou. Klíčky mají být ve vlhku, ne plavat ve vodě. Klíčky nechte na teplém a tmavém místě, větší rostlinky můžete přemístit na světlo, aby se v nich vytvořil chlorofyl. Klíčky jsou připravené ke konzumaci po třech až pěti dnech, výhonky zhruba po týdnu. Výhonky můžete jednoduše ostříhat nebo otrhat.

Jak klíčky využít?

Nejlépe zasyrova, do salátů, pomazánek nebo jednoduše na chléb s máslem. Pokud je chcete přidat třeba do rizota, tak až ke konci vaření, aby v nich zůstaly zachovány prospěšné látky. Přidat je také můžete do zeleného smoothie (recept je zde).

Pikantní zdravá pomazánka

Pikantní zdravá pomazánka

Řeřichy jsou jednou z nejzdravějších bylinek. Vypěstovat si je můžete za oknem nebo je koupit v obchodu. V kombinaci s pikantními...

Recept - suroviny a postup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*