Jiný kraj, jiná štědrovečerní tabule

Ráz krajiny a plodiny, které se v jednotlivých krajích pěstovaly, vždy určovaly i zaměření místní kuchyně. Také skladba štědrovečerní večeře se v různých regionech lišila. Jedno však měly společné – obešly se zcela bez masa.

oslava-tradice-vanoceMinimálně 9 chodů

Podle tradice se na stole prostřeném ke štědrovečerní večeři mělo objevit devatero pokrmů, v některých krajích se připravovalo dokonce deset nebo dvanáct chodů. Předkrm tvořily oplatky naplněné medem nebo šípkovou marmeládou a třeba na Šumavě se dělaly i česnekové. Jako druhý chod se podávala polévka. Ta byla většinou houbová nebo luštěninová (s čočkou nebo hrachem). Následoval černý kuba (nazývaný také hubník), topinky s česnekem a kaše, která byla považována za symbol hojnosti. Podle krajových zvyklostí se nejčastěji vařila krupičná, hrachová nebo z prosa. Maso na vánočním stole zcela chybělo a ryby se na něm objevily až začátkem 19. století, a to pouze v rybníkářských oblastech (hlavně v jižních Čechách), kde byly výsadou zámožných rodin. Zato na štědrovečerním stole nikdy nechyběly ořechy, med a sušené ovoce, často rozvařené na kaši, které se říkalo „muzika“. Z čerstvého ovoce se podávala hlavně jablka a hrušky. Drobná červená panenská jablíčka pak sloužila spolu s ořechy ke zdobení vánočního stromečku.

Přání v knedlíku

Zajímavé byly i vánoční zvyky, které se v jednotlivých oblastech dodržovaly. Například na Chodsku se v předvečer Nového roku vařily knedlíky, do nichž se vkládaly malé lístky s přáním. Knedlík, který jako první vyplaval na hladinu, se pak „rozpáral“ a někdo z přítomných přání na lístku nahlas přečetl. Na Plzeňsku se zase na sv. Martina pekly tzv. roháče – dlouhé, na okrajích zahnuté koláče s tvarohem nebo povidly. A pochází odsud i „Mikulášská zahrádka“, což byla nadílka pro děti, která se stavěla za okna a měla tvar věže, postavené z hrušek a jablek se šikmo napíchanými zlacenými špejlemi zdobenými křížalami, sušenými švestkami, fíky a rozinkami. Silvestrovskou lahůdkou pak byly tzv. homolky – kyselý tvarohový sýr, posypaný paprikou a politý pivem. Pivo se ostatně na Plzeňsku dávalo i do dezertů – nejspíš odtud pochází i populární pivní štrúdl.

Pivní štrúdl od Plzně

Suroviny na 2 kusy:

  • 350 g hladké mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 200 ml piva (8°)
  • 1 vejce
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • sůl

Náplň:

  • 5 větších jablek
  • 2 sáčky skořicového cukru
  • 50 g hrozinek
  • 50 g jader vlašských ořechů

Jablka, strudlNa vál vysypeme mouku, přidáme kypřicí prášek a dobře promísíme. Do směsi uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce a přidáme změklý tuk. Pak přilijeme pivo, přidáme cukr a špetku soli. Ze všech ingrediencí vypracujeme tužší těsto, které necháme v chladničce minimálně hodinu odležet. Mezitím si nakrájíme jablka na tenčí plátky a ořechy nasekáme nahrubo. Obojí promícháme s rozinkami a skořicovým cukrem. Vyjmeme těsto z chladničky a rozválíme ho na 3 mm silný plát. Ten pak rozdělíme na dva díly. Na každý z nich navršíme připravenou směs jablek a ořechů. Pláty přehneme, konce pečlivě přitiskneme, povrch propícháme vidličkou a dáme péct do středně vyhřáté trouby.

Upečený štrúdl potřete pivem a pocukrujte.

Ovocná omáčka z Vysočiny

  • 250 g sušeného ovoce (různé druhy – např. hrušky, švestky, meruňky, hrozinky, datle, fíky, brusinky)
  • 2 čerstvá jablka
  • 100 g jader vlašských ořechů
  • tvrdý perník na strouhání
  • citronová kůra chemicky neošetřená
  • skořice
  • 2 rozdrcené hřebíčky
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžička rumové tresti

Sušené ovoce nakrájíme na menší kousky, přidáme cukr, skořici a hřebíček a dusíme v menším kastrůlku podlité trochou vody asi 10 minut do měkka. Mezitím z jablek odstraníme jádřince, oloupeme je a nakrájíme na malé kousky, které spolu s nasekanými ořechy přidáme k podušené ovocné hmotě. Promícháme a podle potřeby zahustíme strouhaným perníkem. Dochutíme nastrouhanou citronovou kůrou a rumovou trestí.

Ovocná omáčka se podává k vánočce a skvěle chutná i studená.

Zhřívanica z Valašska

Suroviny na 0,5 l nápoje:

  • 500 ml slivovice
  • 100 g cukru
  • 50 g másla
  • 300 ml vody
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 zrnka pepře
  • 3 hřebíčky
  • skořice

Cukr nasypeme do pánve a za stálého míchání jej necháme rozpustit. Pak ještě ztlumíme teplotu a přilijeme 50 ml horké vody. Mícháme a po chvíli dolijeme dalších 50 ml vody. Když se rozpuštěný cukr promění v hustou jednolitou hmotu, přidáme do ní máslo a mícháme, až vznikne karamel. Pánev sundáme z ohně a na její místo dáme kastrůlek, ve kterém svaříme zbylou vodu (200 ml) s kořením. Tento obsah nalijeme přes sítko ke karamelu a společně důkladně rozmícháme. Ještě 2 minuty povaříme a na závěr dolijeme slivovici.

Slivovici můžete nahradit jakoukoli ovocnou pálenkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*