Tipy pro dokonalý úklid v kuchyni

Nestačí utřít prach na skříňkách a vyhodit z lednice zapomenutou papriku! Úklid kuchyně by měl být důkladný. Klidně si jej rozvrhněte do jednoho týdne. Máme pro vás konkrétní tipy, jak uklízet rychle a chytře.

Veškerý úklid zvládnete s minimem pomůcek: stačí spousta horké vody, saponát, přípravek na leštění skla, tři utěrky, ideálně z mikrovlákna (na mytí, utírání a leštění skla). Připravte si také pytle na komunální a tříděný odpad.

drez-sirka 

Uklízíme přírodně

Pokud nechcete používat chemické čisticí prostředky, zkuste ocet, který si poradí s naprostou většinou nečistot a bez šmouh umyje i sklo. Do octové vody můžete přidat také oblíbený esenciální olej, který kuchyni příjemně provoní.

Tip: Levandulový esenciální olej nejen voní, ale i bojuje s bakteriemi, viry a plísněmi. I samotný název levandule odkazuje na její čistící schopnosti – latinské lavare znamená mýt. Nebo vyzkoušejte rozmarýn či citrón.

Dřez plný vody

Úklid kuchyně začněte s dřezem plným horké vody s detergentem. Všechny špinavé hrníčky a příbory, které najdete zapadlé v těch nejméně očekávaných místech, jednoduše hodíte do vody a na závěr úklidu je umyjete najednou.

Připravte si také tašky na třídění odpadu! Při velkém úklidu určitě najdete spoustu prázdných obalů od potravin. Papírové sáčky stačí vysypat od zbytků a pak patří do modrého kontejneru.

Na plasty poslouží skvěle starší plastová taška, kterou můžete vyhodit celou, včetně obsahu.

Namočit… a počkat

Špinavé hrnce nejdříve necháme odmočit a pak je teprve čistíme, protože připečené zbytky tak odstraníme s daleko menším úsilím. Totéž platí i při ostatním úklidu. Nejdříve daný předmět otřete či namočte vodou s detergentem, octem nebo jiným čisticím prostředkem a nechte jej působit. Teprve pak můžete začít s drhnutím, čištěním, stíráním a obecně odstraňováním špíny. Voda a detergent mají tak čas špínu namočit a navázat se na ni. Platí to zejména u podlahy (s výjimkou dřevěných, na kterých by voda neměla stát příliš dlouho). Místo zuřivého drhnutí hadrem nechte vodu působit i pět minut a pak bez problémů setřete i velmi špinavá místa.

Začněte odshora

Zejména na vysoko zavěšených poličkách najdete velkou vrstvu mastného prachu. Nebaví vás drhnout, zatímco balancujete na židli? Pro příště stačí vzít plastovou fólii a natáhnout ji přes vršek skříněk. Při dalším úklidu ji jednoduše vyměníte za čistou – a nikdy už nebudete muset drhnout zažranou špínu.

Máte jen pár minut, a přesto chcete viditelný výsledek? Umyjte jen dveře a dvířka skříněk. Zabírají totiž poměrně velkou plochu. Když jsou čisté, celá kuchyně se zdá uklizenější. Bonus: Vymeťte z rohů pavučiny.

 V dalším díle našeho speciálního úklidového seriálu se dozvíte, jak uklidit ledničku, a další hygienické tipy.

 

 

2 komentáře k článku “Tipy pro dokonalý úklid v kuchyni”

    1. Dobrý den Radko, děkujeme za Váš dotaz. Nejdůležitější je zamezit vzniku vodního kamene. Dále se doporučuje 40 dílů vody a 1 dílu bělidla nebo biologického pracího prostředku, který necháte působit přes noc. Tento způsob však není určen pro každodenní čištění! Pokud se Vám objeví ,,mapové“ nečistoty, můžete použít měkký hadřík a ocet nebo citrónovou šťávu. Také můžete vyzkoušet potřít dřez bílkem, nechat ho zaschnout a poté octovou vodou umýt. Někteří ho také promazávají oleje. Snad jsme Vám pomohli 🙂 Přejeme pěkný den.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*