Itálie – Těstoviny s prosciuttem, olivami a zeleninou

Jana Vašáková, šéfredaktorka časopisu F.O.O.D a autorka kuchařek, miluje pestrou a zdravou italskou kuchyni. Nadšeně také vaří pro své dcery. A ty milují těstoviny po italsku, zvláště když jsou těstoviny čerstvé. Ty dnes už běžně seženete na trhu nebo v obchodě a jsou krásně voňavé a hebké. Je nutné je spotřebovat do deseti dnů.


 

Suroviny a postup

  • 500 g těstovin (ideálně tagliatelle)
  • 1 cuketa
  • 1 baby cuketa
  • 1 paprika (žlutá nebo červená)
  • 8 cherry rajčátek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 40 g černých oliv
  • 80 g prosciutta
  • 80 g parmazánu
  • čerstvá bazalka

18619_nahledovy_obrazek_610_465_01_italieZeleninu nakrájíme na kousky, cherry rajčata na polovinu. Těstoviny uvaříme ve vodě se solí a trochou olivového oleje. Na olivovém oleji orestujeme česnek a cibulku, přidáme prosciutto crudo – solená a sušená šunka. Cotto je klasická vepřová dušená, kterou používáme třeba na pizzu. Přidáme zeleninu a za stálého míchání osmahneme. Na těstoviny nasypeme směs zeleniny se šunkou, ozdobíme solí, pepřem, olivovým olejem, olivami a parmezánem. Případně použijeme pecorrino, sýr z ovčího mléka. Bazalku až nakonec, protože teplem zhořkne! Italové ke každému jídlu popíjejí víno – my doporučujeme bílé a suché.

Česnek si zmáčknete nožem - snadněji jej pak oloupete.

 

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Mezinárodní kuchyně". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*