Grilujeme: Jaké máme druhy steaků?

beef steak_116907649S letním obdobím přichází doba voňavých grilovacích podvečerů a k tomu nepochybně patří kvalitní potraviny, zejména maso. Pokud budete chtít steak, máte možnost volby, na své si přijde každý, ať ten, kdo má rád tučnější steak nebo ten, kdo preferuje libovější maso. Vždy ale rozhoduje kvalita a správný postup přípravy.

Nejčastěji se grilují krkovičky, z vepřového je oblíbená panenka, která na rozdíl od krkovice není tak tučná. Na kvalitní steak potřebujete hovězí maso, u kterého je velmi důležitá vyzrálost. Kvalitní hovězí maso by se mělo správně prodávat minimálně osm dní po zabití zvířete. S tím se ale v řeznictvích moc často nesetkáte, maso se prodává nevyzrálé a kvůli tomu není křehké.

Pokud chcete poznat správně vyzrálé maso, stačí do něho dloubnout prstem. Pokud se vytvoří důlek, který tam zůstane, tak je maso dobře vyzrálé.

Když maso na steak v řeznictví nakupujete, nebojte se zeptat na více informací. Je dobré se zajímat o plemeno, o stáří dobytka v době porážky a případně, odkud pochází. Maso by nemělo být starší 30 měsíců.

Pro grilování je nejlepší steak z vychlazeného masa, který by měl mít zhruba 2-3 cm, u ostatních druhů masa postačí dva centimetry. Aby maso bylo šťavnaté a křehké, je třeba ho naložit den předem, minimálně však tři hodiny před grilováním. Je dobré také před opékáním masa setřít z něj marinádu, aby olej nekapal do grilu a nezačal hořet.

Pokud máte maso z mrazáku, je třeba ho nechat rozmrazit nejlépe přes noc v lednici nebo při pokojové teplotě.  Rozhodně není dobré maso rozmrazovat na poslední chvíli v mikrovlnné troubě. Aby maso bylo řádně rozmrazeno, je dobré ho nechat minimálně 12 hodin zvolna rozmrazovat v chladu. V teple totiž hrozí, že se vám maso zkazí nebo v něm minimálně vzniknou choroboplodné zárodky.

Slovníček: Jaké máme druhy steaků?

T-Bone steak – maso ze zad s kostí. Na jedné straně je roštěnec a na druhé svíčková. Na grilování je ideální zejména kvůli rychlé přípravě.

Rumpsteak – steak z vykostěné hovězí kýty.

Flank steak – maso z hovězího pupku.

Fillet –  libové a jemné maso ze svíčkové.

Rib eye – steak z vysokého roštěnce prorostlý tukem, proto se hodí skvěle na grilování. Patří mezi nekvalitnější kusy z hovězího. 

Striploin – tento steak z nízkého roštěnce je libový a masitý.

Fotografie jednotlivých steaků jsou v závěru článku.

Maso vždy vyjměte z lednice včas, alespoň 5 hodin před zpracováním, a nechte ho dojít do pokojové teploty pod papírovou nebo látkovou utěrkou. Pokud byste ho dávali na gril příliš studené, dojde k teplotnímu šoku, maso ztuhne a už nepovolí – bude tuhé a gumové.
Jaký druh steaků vám chutná nejvíce? Napište nám na Facebook!
T-bone steak
T-bone steak

 

Rib eye steak
Rib eye steak

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*