Exotické ovoce – Úvod

exotics_fruit

Exotické ovoce jsou jedlé plody, plodenství a semena stromů, keřů a bylin. Obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek a vyznačují se nízkou energetickou hodnotou. Exotické ovoce je v současné době již běžně dostupné v nejrůznějších obchodech. Umožňují to moderní chladicí techniky, rychlá doprava a znalosti o způsobu prodloužení trvanlivosti.

Proč jíst exotické ovoce?

Tropické ovoce je lákavé na pohled, přitahuje nás svými barvami a neobvyklými tvary. Exotické plody velmi často ozvláštňují banketní menu a rautové stoly, jako dezert se podává v prvotřídních restauracích, ale velice snadno si ho můžeme zakoupit i domů.

Z čeho se tedy ovoce skládá:

Hlavní složkou ovoce je voda (75-96%), výjimku tvoří ořechy, které se řadí do skořápkového ovoce. Ze základních živin je ovoce zdrojem cukrů (5–15 %), jedná se především o glukosu, fruktosu, sacharozu a pektiny. Obsah bílkovin a tuku (výjimku tvoří skořápkové ovoce a některé druhy tropického a subtropického ovoce např. avokádo, to obsahuje až 40% oleje) je zanedbatelný. Tuk obsažený ve skořápkovém ovoci (ořechy) má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin včetně esenciálních, což je pro tělo žádoucí.

Je všeobecně známé, že ovoce obsahuje velké množství vitamínů a tím působí blahodárně na náš organismus. Ovoce je jedinečným přírodním zdrojem vitaminu C, některé druhy obsahují i vitaminy skupiny B a A. Skořápkové ovoce má vysoký obsah vitaminu E. Ovoce obsahuje všechny druhy minerálních látek a různé látky ochranné, zejména přírodní antioxidanty.

Ovoce samo o sobě dokáže zasytit, uspokojit chuťové potřeby a ovlivňuje metabolické procesy v těle.

 

exoticke ovoce

  • 1. Zhnědla vám v lednici nakrájená Nashi hruška? Příště jí zakapejte citronem.
  • 2. Šťávu z granátového jablka můžete vymačkat lisem na citrony.
  • 3. Chuť a vůně liči se liší podle pokrmu, k němuž je podáváno.
  • 4. Plody opuncie neberte kvůli ostnům holýma rukama, nechte je před loupáním několik hodin máčet ve vodě, pak slupku nařízněte a sloupněte.
  • 5. Chcete-li originálně ozdobit váš moučník, namočte mochyni do čokolády a máte ideální třešinku na dortu.
  • 6. Budete-li používat citrusovou kůru do pokrmů, raději použijte plody v biokvalitě.
  • 7. Sladkou chuť mandarinek poznáte pomocí přičuchnutí.
  • 8. Kiwi dozraje rychleji v papírovém sáčku s jablky a banány.
  • 9. Uschlé listy ananasu svědčí o nahnilém středu plodu. Jdou-li listy snadno vytrhnou, plod je dozrálý.

K jakékoliv tepelné úpravě exotického ovoce používáme jen kvalitní plody nenapadené hnilobou. I po vykrájení mohou obsahovat tepelně odolné mykotoxiny. Mražené ovoce raději před konzumací krátce tepelně opracujeme, může obsahovat viry způsobující průjmová onemocnění.

Čerstvým ovocem je ovoce prodávané ihned po transportu či po určité době skladování v původním syrovém stavu.

Zpracovaným ovocem rozumíme výrobky, jejichž charakteristickou složku tvoří ovoce a které byly upraveny konzervováním.

Dělíme je do skupin:

  • Kompoty, marmelády (pouze z citrusového ovoce), džemy, rosoly, povidla, klevely, ovocné protlaky, ostré omáčky čatní (chutney)
  • Ovocné mošty, nektary, džusy
  • Sušené ovoce, proslazené (kandované) ovoce
  • Ovoce naložené v lihu
  • Mražené ovoce a ovocné protlaky/dřeně

 

0 komentářů u „Exotické ovoce

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    *