Exotická zelenina – úvod

exotic_vegetable

Exotickou zeleninou nazýváme jedlé části rostlin, které rostou, nebo mají původ v tropickém a subtropickém pásmu. Jsou to jejich kořeny, bulvy, listy, natě, pupeny, květenství a plody. V současné době je trend konzumovat přirozenou stravu z lokálních zdrojů anebo alespoň ze stejného klimatického pásma. I přes to může být exotická zelenina příjemným zpestřením našeho jídelníčku. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálních látek a vyznačuje se nízkou energetickou hodnotou.

rizika_exoticka zelenina

Hlavní složkou zeleniny je, stejně jako u ovoce, voda. Obsahuje jí 80 - 97 %. Obsah bílkovin je v zelenině zanedbatelný, stejně tak tuků. Zelenina je však výborným zdrojem vlákniny a obsahuje nezanedbatelné množství vitaminů, minerálních a dalších ochranných látek. 

Výživová hodnota jednotlivých druhů exotické zeleniny závisí hodně na části, která je určená ke konzumaci. Listy zelené listové zeleniny mají jen nízkou energetickou hodnotu a vysoké procento vody, proto také rychle vadnou. Obsahují poměrně velké množství vitaminu C, kyseliny listové a minerálních látek. Karoteny jsou obsaženy zejména v tmavě zelených listech.

Kořenová zelenina obsahuje sacharidy a tím oproti jiným druhům zeleniny i více energie. Ne však už tolik vitaminu C.

Aby naše tělo získalo z exotického ovoce co nejvíce prospěšných látek, je důležité zeleninu správně upravit. Některé druhy exotické zeleniny jsou bez kuchyňské úpravy téměř nepoživatelné.

tipy a triky_bataty

1. Batáty nebo-li sladké brambory, přišly ke svému jménu díky velkému obsahu cukru. Při opékání nebo grilování se velmi rychle připalují, na gril je dávejte zabalené do alobalu.

2. Okru, nebo-li nezralé lusky ibišku jedlého před úpravou z obou stran ořízněte a krátce povařte, pak teprve dál tepelně upravte-duste, zapékejte nebo vařte. Okra totiž obsahuje slizové látky, které jinak způsobí, že pokrm velmi pění.

3. Čerstvý fenykl podélně rozřízněte a pak krájejte „přes vlákna“ přes kratší stranu, nikdy ne podélně, byl by vláknitý a tvrdý.

exoticke ovoce_baleni a informace

Exotická zelenina je obvykle dovážena ze zemí s nižším hygienickým standardem. Povrch proto může být kontaminován nebezpečnými mikroorganismy. Převážně bakteriemi, viry či sporami plísní, které mohou vyvolat zejména průjmová onemocnění.

Kůra tropického ovoce je ošetřována chemickými postřiky. Jde o poměrně dost agresivní látky, které při loupání způsobují podráždění pokožky a očí. Může to vést až k alergickým reakcím, vyrážkám a atopickým ekzémům.

exoticka zelenina

Exotickou zeleninu dělíme nejčastěji podle částí rostliny, pro které je především pěstována a konzumována, u některé zeleniny konzumujeme více částí, proto patří i do několika druhů. Exotické zeleniny je několik tisíc druhů, proto zde uvádíme jen u nás nejznámější druhy:

Plodová zelenina - Tamarilo, Ačokča, Kalabasa, Okra

Tamarilo - původně pochází z východní Asie a Jižní Číny, dnes je rozšířeno do dalších částí světa jako je Japonsko, Amerika a Středomoří. Bobule jsou vejčitého tvaru s hladkou žlutou nebo červenou slupkou. Dužina je sladkokyselé chuti. Slupka je velmi hořká, proto se před konzumací loupe. Konzumuje se čerstvá, ale specifickou chuť dodává i kompotům.

Ačokča - pochází z jižní Ameriky. Nejlépe se jí daří ve vlhkém a teplém klimatu. V současné době je pěstována v Bolívii a Mexiku, ale i jiných tropických zemích. Plody vypadají jako naše zelená paprika. Lze ji syrovou přidávat do salátů nebo jí tepelně dusit či vařit. Usušená se používá v zimních měsících do guláše, do polévek nebo pod dušená masa.

Kalabasa - původně pochází z Afriky, ze které se rozšířila do Asie a Ameriky. Plody jsou žluté až světle hnědé barvy. Většinou se tepelně upravuje, ale dá se přidat i do salátů. Dá se krájet
přímo ze záhonu, a zbytek plodu roste dál.

Okra - pochází ze západní Afriky. Do světa se rozšířila při transportech otroků. Nyní je oblíbená v Turecku, Řecku, Sýrii, ale i Indii a jiných zemích. Je velmi lehce stravitelná. Plody jsou pětihranné tobolky, které obsahují malá bílá semínka. Plody se sklízejí nezralé, a i přesto jsou velmi chutné a používají se dekoracím. Přidává se do masitých pokrmů, omáček, zeleninových směsí a polévek.

0 komentářů u „Exotická zelenina

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    *