Vegetariánský duel – tofu burger, nebo špenátový koláč?

Dá se bez masa uvařit skvělé, chutné a zajímavé jídlo? Náš duel vás o tom přesvědčí! Můžete vyzkoušet dva vegetariánské recepty, na kterých si pochutná celá rodina. Bezlepkový špenátovo-žampionový slaný koláč je krásně vláčný a plný chutí, tofu burger vás překvapí náplní, která se vyrovná masovým bochánkům.

Špenátovo-žampionový koláč

Přináším vám recept na výborný bezlepkový špenátový koláč, který je navíc prostý všech živočišných produktů. Díky tofu je korpus nádherně vláčný a domnívám se, že se těsto z tofu stane vašim oblíbencem při dalším pečení koláčů.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suroviny a postup (na koláčovou formu o průměru 24 cm)

  • 1 bílé tofu natural (zhruba 250 g), nastruhané najemno
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 4 lžíce rostlinného oleje, 8 lžic vody
  • sůl, oregáno, tymián
    Suroviny náplň:
  • 100 g listového špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 200 ml rostlinné smetany
  • 1/2 lžičky černé soli (Kala namak, lávová sůl)
  • 2 lžíce hrašky
  • hrst čerstvé bazalky
  • 150 g žampionů

Tofu promíchejte s moukou, škrobem, kypřícím práškem, zapracujte olej, vodu, sůl a bylinky. Těsto by mělo být vláčné a nelepivé. Nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladu. Na oleji orestujte nakrájený česnek, přihoďte promytý špenát a krátce poduste. Zalijte smetanu, ochuťte solí a hraškou, krátce povařte. Směs přelijte do mixéru a s bazalkou rozmixujte na kaši (nemusí být). Těsto rozprostřete do koláčové formy vyložené pečícím papírem, včetně okrajů. Na těsto nalijte špenátovou směs a vršek poklaďte pokrájenými a omytými žampiony. Pečte v předehřáté troubě při 170°C asi 30 - 40 minut. Lépe se krájí vychladlý koláč. Podávejte se  zeleninovým salátem.

zdravejist.blogspot.cz

Tofu burger s žampiony

Grilované žampióny, špenát a bylinkový dresink, to vše v krásně křupavé ciabatte. Nepoznáte, že v tomto lahodném burgeru není maso! Vyzkoušejte si tento recept na vegetariánský burger jako lehkou a zdravou alternativu rychlého stravování.

IMG_6960 copy

Suroviny a postup (pro 2 osoby)

  • 225 g přírodního tofu
  • listový špenát
  • 125 g žampionů
  • hladkolistá petrželka
  • 2 malé ciabatty
  • 140 g řeckého jogurtu
  • limetková šťáva
  • hrubozrnná mořská sůl
  • 1 lžička uzené papriky
  • stroužek česneku
  • 1 lžíce přírodní sójové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje

Tofu rozřízneme podélně na dva kusy. V misce smícháme olivový olej, sójovou omáčku, uzenou papriku a prolisovaný česnek. Touto směsí potřeme tofu rovnoměrně z obou stran. Mezitím si očistíme žampiony a nakrájíme je na menší kousky. V malé misce smícháme řecký jogurt s limetkovou šťávou, solí a nasekanou petrželkou. Rozpálíme si grilovací pánev a tofu na ní z obou stran ogrilujeme. Jakmile je tofu hotové, odložíme ho stranou a na stejné pánvi orestujeme nakrájené žampiony. Ciabattu podélně rozřízneme a namažeme ji jogurtovým dresingem. Nakonec ji obložíme listy špenátu, grilovaným tofu a žampiony. Přiklopíme druhou polovinou ciabatty a můžeme podávat.

cookingwithsusa.blogspot.com