Podzimní duel dýňových receptů – pečená dýně Hokkaido, nebo dýňový čokoládový koláč?

Co je na podzimu nejkrásnější? Přece špatné počasí, které nás zažene domů a do kuchyně. Nezapomeňte si ale přinést jasně oranžovou dýni, se kterou můžete v kuchyni vykouzlit skvělá jídla. Proto jsme požádali naše dva čtenáře, aby nám připravili své oblíbené dýňové jídlo. Inspirujte se a kouzlete s námi!

Dýňový čokoládový koláč

Dýně nasladko v podobě koláče vypadá a chutná skvěle. Podávejte ji s pořádnou porcí kořeněné dýňové šlehačky a podzimní nálada je zaručená.

1

Suroviny a postup

Korpus

  • 1 šálek polohrubé mouky
  • 2/3 šálku kakaa holandského typu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sody
  • špetka soli
  • ½ šálku podmáslí
  • 1 šálek dýňového pyré
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 3-5 lžic medu
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g másla
  • 4 vajíčka

Kořeněná šlehačka

  • 1 šálek dýňového pyré
  • 1,5 kelímku smetany ke šlehání
  • 1-2 šálky cukr moučka
  • 2 čajové lžičky skořice
  • ¼ lžičky nového koření

Čokoládová poleva

  • ½ kelímku smetany ke šlehání
  • 100 g kvalitní čokolády

Postup

Korpus

V misce smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl. Poté spojíme dýni s podmáslím. V mixéru vyšleháme máslo s cukrem, medem a vanilkovým cukrem dohladka a po jednom přidáváme vajíčka, až do úplného spojení směsi. Ke směsi postupně přidáváme dýňové pyré a mícháme, dokud nebudeme mít hladké těsto.

Hotové těsto dáme do dortové formy a pečeme v troubě na 180 °C 1 hodinu.

Kořeněná šlehačka

Šlehačku vyšleháme do tuha, přidáme dýňové pyré a koření. Poté vmícháme jeden šálek cukru, dle vlastní chuti.

Poleva

Smetanu ohřejeme na bod varu a stáhneme ji z plotny. Do smetany nalámeme čokoládu a necháme rozpustit dohladka.

Hotový korpus necháme vychladnout. Překrojíme ho v polovině. Spodní část potřeme polovinou čokoládové polevy a šlehačky. Přiklopíme vrchní část a opakujeme zdobení. Na závěr posypeme dort skořicí.

Recept připravila čtenářka Lenka

Pečená dýně Hokkaido

Stačí trocha bylinek, koření a dýně může hrát svou oblíbenou roli jako podzimní příloha. Je tak dobrá, že možná zmizí z pekáčku dříve, než ji stihnete naservírovat.

2

Suroviny a postup

  • dýně Hokkaido (střední)
  • 5 brambor
  • 2 žampiony
  • 6 stroužků česneku
  • čerstvé bylinky
  • olivový olej
  • sůl
  • grilovací koření
  • pepř

Dýni Hokkaido (umytou a neoloupanou) rozkrojíme a vydlabeme vnitřek a nakrájíme na kostky. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky nebo na kostičky. Žampiony očistíme a také nakrájíme na plátky.
Nachystáme si do mísy olivový olej, prolisovaný česnek, bylinky a koření a smícháme v marinádu. Do připravené marinády přidáme brambory, dýni a žampiony a promícháme, aby se nám marináda dostala všude.
Rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme doměkka asi 30 minut podle velikosti dýně a brambor. Není potřeba podlévat, jen hlídat a občas promíchat.

Můžeme podávat buď samotné nebo jako přílohu.

Recept připravil čtenář Honza