Podle čeho vybírat

Podle čeho vybírat drůbeží maso

Drůbež se rozděluje podle jakostí:

Jakostní třída A

Zmasilá na prsou i na stehnech, bez krevních podlitin, kůže lesklá, dobře oškubaná.

Jakostní třída B

Sem patří veškeré maso, které nesplňuje podmínky jakostní třídy A. Jsou zde povoleny drobné odchylky – drobné poškození kůže, zbytky plic, zbytky vlasového peří.

Na jakost drůbežího masa má vliv plemeno drůbeže, krmení, stáří ale také technologický postup při vychlazení, oškubání, vykuchání a ošetření masa před tepelnou úpravou.

Tržní druhy

Na trh se dodává:

  • vcelku bez drobů nebo s droby
  • půlená, čtvrtky
  • dělená na prsa a stehna
  • díly na polévku

Co je „brojlerová “drůbež? Jsou to intenzivně krmené mladé kusy. Které jsou poraženy před pohlavní dospělostí. Mohou to být kuřata, slepice, kachny, husy i krůty.

Ať již kupujeme maso čerstvé či mražené, je vždy nutné řídit se datem spotřeby na obalu a skladovacími podmínkami. Lehce se však může stát, že některé potraviny (např. díky špatnému skladování) se začnou kazit dříve, proto se vždy snažme o co nejkratší skladování.

Čerstvé syrové drůbeží maso

Maso v syrovém stavu skladujte v ledničce maximálně 48 hodin nebo dle doporučení výrobce.

Tepelně upravené maso

Maso, které bylo tepelně ošetřeno lze skladovat v lednici až 72 hodin.

Chlazené

Při výběru chlazeného kuřecího masa se řiďte datem spotřeby na obalu a dodržujte doporučené podmínky skladování.

Chlazené drůbeží maso bez vakuování by mělo vydržet v ledničce zdravotně nezávadné 48 – 72 hodin. Vakuované chlazené maso pak 5 – 9 dní při dodržení skladovacích podmínek.

Marinované maso

Doporučená doba spotřeby u marinovaného masa je 7 dní.

Mražené maso

Trvanlivost mraženého drůbežího masa může být až 12 měsíců.

Čerstvé drůbeží drůbky

Prodejné volně i balené ve fólii je 24 hodin od balení nebo dodání.

Mražené drůbeží drůbky

Trvanlivost 6 měsíců ode dne zpracování nebo balení

Doporučená doba spotřeby drůbeže se však může lišit dle výrobce a způsobu zpracování!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*