Design Food 5.díl: Jak vytvořit krásný talíř? Zkuste malbu na talíři!


[Total: 1    Average: 5/5]

Máme tady už 5. díl našeho seriálu Design Food s Hankou Kosikovou, která je naším průvodcem ve světě aranžování jídla.

V předešlých dílech jsme si trošku přiblížili, co je Food designJak prezentovat jídlo na talířiSprávné focení jídla a také Jak jídlo dekorovat pomocí jedlých květů.

Dnes se seznámíme s malbou na talíř.

Design food

Design food 4. díl: Úvodní slovo Hanky

„Profesionálů v prezentování jídla přibývá každým dnem. Opravdu mnoho lidí začíná zajímat kromě chuti a složení samotného jídla také to, jak vypadá na talíři a působí i na jiné smysly.
No a když se ohlédnu zpět, co jste se všechno v minulých dílech naučili, mám z toho radost.

Dnešní téma jsem vybrala, když jsem chystala posezení s pár přáteli a chtěla jsem opět okouzlit nějakou novinkou. V našich prvních článcích jsme mluvili o barvě talíře, světle, takže jestli jste si díly četli a posléze zkoušeli tipy na vlastní kůži, tak toto pro vás bude maličkost.

Budeme se učit „malovat“ na talíř. Dneska to bude opravdu fotoreportáž s receptem na závěr. Tyto jednoduché metody „malby“ na talíř vyzvednou vaše jídla na 100 %. Musíme si jenom říct pár základních pravidel.“

Jak vytvořit krásný talíř?

Výběr správného talíře je stejně důležitý, jako třeba pro malíře výběr vhodného plátna.  

Na malém talíři naaranžovaný pokrm nevynikne, na velkém se naopak ztratí.

Barvu talíře jsem zmiňovala už několikrát, a pořád si stojím za tím, že bílá je ta nejlepší – na bílém talíři vyniknou všechny kontrasty jídla a konečná prezentace nebo fotografie vypadá jasně a velice lákavě.

V minulém díle jsme se bavili o jedlých květech, bylinkách, a ty se nám budou hodit i na dekoraci dnešního talíře.

Čím malovat na talíř?

Možností je spousta, musíme se rozhodovat jen podle toho, co budeme servírovat hostům. Tady je soupis s tipy malířských barev na talíř:

  • čokoládová poleva (bílá nebo tmavá)
  • jogurt
  • švestková povidla
  • marmeláda
  • hráškové pyré
  • dýňové pyré
  • petrželové pyré
  • mangové pyré
  • jahodové pyré
  • bramborová kaše
  • červená řepa
  • avokádo

Určitě vás napadne spousta jiných ingrediencí, jak dokonale vytvořit vaše umělecké dílo.

Malba na talíř

Já jsem si vybrala jahodové pyré a teď přejdeme k ukázkám, jak to může vypadat.

Splash (anglicky)

Cákanec na talíř: pyré nabereme na lžíci a cákneme na talíř.

Design food_Splash Design food_Splash

Tree (anglicky)

Strom, přírodní motiv: na talíř uděláme tečku z pyré o velikost padesátikoruny, poté přitiskneme sklenici s plochým dnem, kterou zvedneme.

Design food_tree Design food_tree Design food_tree

Smudges (anglicky)

Šmouhy vytvoříme tak, že si uděláme větší tečky z pyré na talíř a za pomoci tlustého nože nebo lžíce uděláme plynulý tah okolo talíř.

Design food_Mark_ Design food_Mark_

Dots & Fork Paint (anglicky)

Tečky a malba vidličkou: jestliže chceme krásné tečky, je nejlepší dát pyré do lahvičky nebo stříkačky s úzkým koncem. Poté mačkáme jednotlivé tečky na talíř.

Druhý motiv vytvoříme pomocí vidličky. Začneme od vršku talíře a horizontálně táhneme do boku. Takto pokračujeme po celé délce talíře.

Design food_Dots__ Design food_Dots__ Design food_Fork

Hearts or Leaves

Srdíčka nebo lístky: na talířek uděláme pár teček libovolné velikosti a za pomoci špejle nebo párátka táhneme jedním plynulým tahem.

Design food_Hearts Design food_Hearts_

Tak ať vám to tvoření jde pěkně od ruky a máte krásné výtvory, které potěší nejen mlsné jazýčky, ale budou lahodit i oku.

Raw kokosový mátový dortík

Raw kokosový mátový dortík

Nepečený dvoubarevný dortík nejen že krásně vypadá, ale na rozdíl od běžných sladkostí je velmi zdravý, plný enzymů, minerálů a...

Recept - suroviny a postup
Tento článek je součástí seriálu "Design food". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Design Food 4. díl: Dekorování pomocí jedlých květů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*