Citronová tráva: super ingredience asijské kuchyně i kosmetických firem

Citronová tráva, Lemongrass nebo Voňatka citronová. Názvů existuje mnoho, všechny ale patří bylince, na kterou kuchaři a kosmetické firmy nedají dopustit. Povíme vám proč a jak ji můžeme používat doma?

Citrónová tráva

Citronová tráva a její pozitivní účinky na zdraví

Citrónová tráva nás okouzlí nejen svou vůní a chutí, ale také pozitivními účinky na naše zdraví. Jaké to jsou?

Využití citronové trávy v kuchyni

Citronová tráva je alfou a omegou kuchyně jižní a jihovýchodní Asie. Najdeme ji v indické, thajské nebo malajské kuchyni. Použít se dá třemi způsoby:

– k dochucení a aromatizaci pokrmů (v takovém případě ji před podáváním vyndáváme);

nakrájená, jako součást jídel – bývá nakrájená najemno, podobně jako cibulka nebo pórek;

sušená i čerstvá – např. pro přípravu nápojů.

Citronová tráva – jaké části rostliny zpracovat v kuchyni?

Využít můžeme téměř celou rostlinu.

  • Spodní část výhonku najemno pokrájíme a můžeme přidat např. do asijských salátů, polévek, nebo k dochucení ryb nebo masa.
  • Tužší stvoly můžeme svázat a přidat je, podobně jako naťovou zeleninu, do vaření. Poslouží tedy skvěle k ochucení pokrmů, před podáváním je ale nezapomeňme vždy vyndat.
  • Ze stébel připravíme svěží čaj, nebo je můžeme usušit do zásoby.

Citronová tráva v kosmetice

Díky antibakteriálním účinkům našla citrónová tráva své zastoupení i v kosmetice. Používá se do parfémů, krémů, vonných olejů a koupelových směsí. Má blahodárné účinky na mastnou pleť a rozšířené póry.

Zasazení a pěstování citronové trávy

Citronovou trávu si můžeme vypěstovat ze semínka – k vyklíčení potřebuje dva až tři týdny, kvalitní substrát a teplotu okolo 22°C.
Můžeme ji také zakoupit vzrostlou v květináči a doma si ji případně přesadit.
Citronovou trávu můžeme pěstovat na zahradě, nebo i ve větším květináči na balkoně.

Nejlépe se jí daří na oknech otočených směrem na jih, pozor ale na spalující letní žár.
Má ráda dostatek vody, je však náchylná na přelití. Proto ji zaléváme odstátou vodou, až když půda, ve které je zasazená, vyschne.

Máte chuť na čerstvou citronovou trávu i v zimě? Nebojte, bylinka mírné mrazíky vydrží. Přes zimu jí však bude nejlépe při pokojové teplotě na okně, které je směřované na jih.

Čaj z citronové trávy

Staré pořekadlo říká, že je lepší prožít tři dny bez jídla, než jeden den bez čaje. A my souhlasíme. Čaj z citronové trávy čistí ledviny, játra, slinivku břišní, močový měchýř a pomáhá odstraňovat nežádoucí toxiny. Jeho blahodárné účinky oceníme i při bolestech hlavy a při nachlazení.

Příprava

Lžičku sušené nebo čerstvé citronové trávy zalijeme horkou vodou, necháme louhovat 10 minut a poté přecedíme. Dochutit můžeme domácím medem.

Citrónová tráva se výborně hodí k zelenému čaji. Dodá mu osvěžující aroma.

Třídicí okénko

Pokud si citronovou trávu koupíme již vzrostlou v květináči, musíme ji doma přesadit. Květináč si ale můžeme nechat pro další použití, nebo ho originálně využít na něco úplně jiného. Inspirujte se v našem článku Co je upcyklace a downcyklace?

 

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Bylinky v kuchyni". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*