Chytrý systém šetří čas – navařte na týden dopředu

Stojíte každý večer před lednicí a přemýšlíte, co budete vařit? Pokud chcete mít večery jednodušší a netrávit je v kuchyni, navařte si na týden dopředu. Princip je jednoduchý. V neděli nebo jiný den, kdy máte více času, si předpřipravíte a uvaříte vše, co budete během týdne jíst.

Chytrý systém šetří čas – navařte na týden dopředu

Ušetříte peníze i čas

Když každý večer vaříte, příprava jídla a samotné vaření vám zabere kolem hodiny. Musíte nasekat cibuli, nakrájet maso, uvařit rýži, připravit omáčku. O dva dny později ale znovu sekáte cibuli, vaříte rýži a krájíte maso. Když si všechny suroviny připravíte najednou, uspoříte čas i peníze. Nemusíte totiž pětkrát vyndat prkénko, nůž, oloupat cibuli, nasekat, vše umýt a uklidit. Když vaříte jednotlivá jídla, často vám zbydou suroviny, které končí v koši nebo se zkazí v lednici. Když vaříte najednou, spotřebujete všechny ingredience, které jste nakoupili.

Co budete potřebovat?

  • seznam jídel
  • suroviny na pět večeří, s výjimkou ovoce a zeleniny, které se snadno kazí (např. avokáda)
  • krabičky vhodné do mrazničky
  • potravinové sáčky
  • popisovač

Vzorový jídelníček pro tříčlennou rodinu

Pondělí: Rýžový nákyp s ovocem Úterý: Čočková polévka, losos s bramborem Středa: Čína (kuřecí maso, rýže, omáčka) Čtvrtek: Bramborová polévka, špagety s rajčatovou omáčkou Pátek: Kuře na paprice Sobota: Eintopf (zelenina, kuře, brambory)

Jak na to?

kure zelenina (1)Spočítejte si jednotlivé porce, které potřebujete od každé suroviny. U rýže to bude: čtyřikrát pro nákyp (jednu porci si pak můžete zamrazit nebo nechat na oběd), třikrát u číny. Dáte tedy vařit sedm porcí rýže a můžete se pustit do krájení cibule. Tu potřebujete na polévku, na omáčku, na další omáčku a na kuře. Nakrájenou cibuli pak rozdělíte do sáčků, které popíšete daným jídlem. Nyní můžete připravit kuře – 9 porcí očistíte, nakrájíte a přidáte do sáčku s daným jídlem. Hotovou rýži rychle zchladíte (hrnec ponoříte do dřezu s ledovou vodou, případně naplněný ledem), rozdělíte do sáčků podle jednotlivý jídel a máte hotovo. Sáčky se surovinami na další tři dny můžete nechat v lednici, ostatní raději do mrazničky. Do mrazničky také patří maso.

Máte velký mrazák?

lednicePokud si chcete práci ještě více usnadnit, připravte si dopředu i omáčky, které často používáte. Pokud třeba máte rádi špagety s boloňskou omáčkou, využijte levného mletého masa a rajčat, a během jednoho odpoledne jí uvařte celý kotel, zamrazte po porcích a máte na půl roku hotovo. U třiceti porcí omáčky tak uspoříte 10 hodin času, který byste strávili vařením jednotlivých porcí.

 

Na sáčky pište datum, do kterého je potřeba obsah spotřebovat. Nové sáčky dávejte dozadu, abyste měli starší po ruce, až budete vařit.  

Zázrak zvaný eintopf

Pokud máte pomalý hrnec, je nedělní příprava ještě jednodušší. Všechny suroviny stačí nakrájet, dát v jednom sáčku zamrazit a pak jen ráno dát do hrnce. Večer pak přijdete k hotovému jídlu. Stejně tak můžete připravit vydatné polévku nebo další jídla z jednoho hrnce.

Jak vařit?

Ráno vyjmete sáčky s připraveným jídlem z mrazničky a přendáte je do chladničky. Po návratu z práce jednoduše všechny sáčky připravíte na linku a zpracujete. Suroviny na omáčku osmažíte, maso tepelně zpracujete, rýži ohřejete. Kromě toho budete mít i méně nádobí.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*