Cereálie

 

Cereálie neboli obiloviny se v lidské stravě objevují již po tisíciletí a stále jsou cereálie hlavní složkou potravy mnoha národů. V současné době si většina lidí představí pod pojmem cereálie spíše snídaňové směsi, müsli a instantní kaše. Tyto výrobky jsou bohužel často plné bílého cukru a přídatných látek a určitě na náš organismus působí jinak než tradiční pokrmy z obilovin.

Cereálie dokáží našemu tělu velmi prospět. Zásobují ho výživnými látkami a bílkovinami, které jsou na rozdíl od živočišných snadno stravitelné. Dále snižují hladinu cholesterolu v krvi a působí tedy preventivně před aterosklerózou, mozkovou mrtvicí a chrání srdce. Jsou prevencí nádorových onemocnění střev a pomáhají proti zácpě. Jsou vhodné při redukčních dietách. Některé podporují pozitivní myšlení, předcházejí depresím a jsou vhodné při nemocech a vyčerpanosti.

 

 Cereálie jsou suché, trvanlivé potraviny. Nejsou náchylné na výkyvy teplot, ani nemusí být speciálně dopravovány domů. Do nákupního košíku je můžete vkládat mezi prvními potravinami a nemusíte se bát, že by se vám po cestě domů i v horkých letních dnech zkazily.

U obilovin je velmi důležitý způsob skladování, ovlivňuje to jejich kvalitu, složení a chuť. Cereálie proto skladujte ve spíži nebo na nějakém chladnějším místě. Toto místo musí být suché bez vysoké vlhkosti, aby nedocházelo k plesnivění. Nikdy je nevystavujte slunečnímu svitu, jinak začne probíhat oxidace tuků a obiloviny budou mít žluklou chuť.

Cereálie neboli obiloviny můžeme nejčastěji koupit v plastových, papírových nebo kovových obalech.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*